محمدرضا اردیخانی، عضو هیئت مدیره صندوق توسعه صادرات زعفران، اعلام کرد که ایران خواستگاه اصلی زعفران دنیا است و 90 درصد تولید این محصول را در اختیار دارد. با این حال، سهم کشورمان از بازار جهانی این محصول ناچیز است. او افزود که بخش زیادی از تولید زعفران ایران به صورت غیرقانونی توسط هند و افغانستان از کشور خارج می‌شود.

اردیخانی تصریح کرد که مقایسه آمار تولید و صادرات زعفران افغانستان گویای این امر است؛ در حالی که افغانستان سالانه 20 تن زعفران تولید می‌کند، 90 تن صادرات انجام می‌دهد. او گفت که بخشی از صادرات زعفران از ایران با کارت‌های بازرگانی اجاره‌ای انجام می‌شود که ارز حاصل از آن به کشور باز نمی‌گردد. همچنین برای خرید زعفران می‌توانید به فروشگاه آنلاین نوین زعفران مراجعه کنید

وضعیت صادرات زعفران

اردیخانی با اشاره به وضعیت صادرات زعفران در سال جاری گفت: در شش ماهه اول سال، 66 تن زعفران صادر شد که این رقم در چهار ماهه دوم سال به 95 تن رسید که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل 10 درصد کاهش داشته است. اما پیش‌بینی می‌شود در ماه‌های باقی‌مانده سال، کاهش صادرات جبران شود.

تولید زعفران

وی اظهار داشت که سال زراعی گذشته حداکثر 350 تن زعفران در کشور تولید شده است که بخش عمده تولید این محصول صادر می‌شود. او افزود که با توجه به مشکلات مبادلات بانکی، بخش زیادی از صادرات به صورت قاچاق از طریق افغانستان و هند انجام می‌شود.

چالش‌ها و راهکارها

اردیخانی گفت که تعرفه‌های صادراتی بالای هند نیز باعث شده بخشی از صادرات زعفران ایران از طریق افغانستان انجام شود. وی افزود که صادرکنندگان خشکبار و محصولات زنجیره کشاورزی هیچ کدام ارز حاصل از صادرات را در سامانه مبادله طلا و ارز عرضه نکرده‌اند و صادرات با کارت‌های اجاره‌ای و قاچاق انجام می‌شود.

او تاکید کرد که بخش کشاورزی باید از سامانه معاملات ارزی جدا شود و ارز حاصل از صادرات محصولات کشاورزی به صورت توافقی واگذار شود. وی گفت که گردش مالی زعفران در دنیا 8 میلیارد دلار برآورد می‌شود که تنها 300 میلیون دلار آن نصیب ایران می‌شود.

اردیخانی گفت که برای فروش زعفران به قیمت جهانی باید جلوی قاچاق این محصول را گرفت. وی همچنین به خریداران توصیه کرد که محصول استاندارد خریداری کنند، زیرا حجم تقاضا برای زعفران بی‌کیفیت و تقلبی زیاد است. خرید زعفران آذین قلب 1 گرم از سایت نوین زعفران به شما پیشنهاد می‌شود. وی در پایان افزود که 70 درصد زعفران ایران در خراسان رضوی تولید می‌شود که بخش عمده آن در شهرستان تربت است.

 

این مقاله را از دست ندهید:

صادرات زعفران ایران به ۱۶۱ تن رسید: فرصت‌ها و چالش‌ها