طبع زعفران چیست، سرد است یا گرم است؟
زعفران در طب سنتی، طبعی گرم و خشک دارد، به این معنا که مصرف آن میتواند به افزایش حرارت بدن، تقویت انرژی، بهبود گردش خون و رفع رطوبتهای اضافی کمک کند. این ویژگیها باعث میشود زعفران برای افرادی با طبع سرد مناسب باشد و به تعادل مزاج آنها کمک کند. در این مطلب با بررسی دقیق خواص و فواید زعفران، به این سوال پاسخ میدهیم که طبع زعفران چیست و این ادویه گرانبها چگونه و با چه مصلحهایی بهتر است مصرف شود. در گام بعدی، در مورد مضرات زعفران و طبع ترکیباتی مانند زعفران و گلاب، زعفران و شیر و … توضیح میدهیم.
پیش از ادامه این مطلب به شما پیشنهاد میکنیم برای خرید زعفران اصیل ایرانی از وبسایت نوین زعفران استفاده کنید. زعفرانهای نوین زعفران به صورت پودری و رشتهای در بستهبندیهای کاملا بهداشتی و بدون ناخالصی تهیه میشوند و بالاترین کیفیت ممکن در بازار را دارا هستند.
طبع زعفران چیست؟
زعفران مادهای با طبع گرم و خشک است. طبع و ویژگیهای یک ماده در طب سنتی نشان میدهد که چگونه بر گرما، سرما و رطوبت بدن تأثیر میگذارد و به حفظ تعادل بدن کمک میکند. طبع گرم و خشک زعفران باعث میشود مصرف آن گرمای بدن را افزایش و رطوبت و سردی را کاهش دهد. چنین خواصی نقش مهمی در تعیین کاربردهای زعفران در تغذیه و درمانهای سنتی ایفا میکنند.
اما تاثیرات طبع گرم و خشک زعفران روی بدن چیست؟
- گرم بودن طبع زعفران گرما و حرارت بدن را افزایش میدهد: مصرف زعفران میتواند بدن را گرمتر کند که برای افرادی با طبع سرد یا کسانی که در محیطهای سرد زندگی میکنند، بسیار مفید است. زعفران همچنین به کاهش احساس سرما در بدن و افزایش انرژی کمک میکند.
- خشک بودن طبع زعفران رطوبتهای اضافی بدن را کم میکند: زعفران به دلیل طبیعت خشک خود میتواند به کاهش رطوبت اضافی در بدن کمک کند. این خاصیت برای افرادی که دچار مشکلاتی مانند ورم یا التهاب به دلیل تجمع مایعات اضافی در بدن هستند، مفید است.
خصوصیات گفته شده، باعث میشوند گیاه زعفران برای افرادی که طبع سرد دارند بسیار مفید باشد، چون اغلب این افراد، علائمی مانند احساس سرما در بدن (بهویژه در دستها و پاها)، پوست خشک و سرد و مستعد ترک خوردن، کاهش انرژی و خستگی مفرط، ضعف سیستم ایمنی و رنگ پریدگی و بیحالی را تجربه میکنند.
زعفران با افزایش دمای بدن و کاهش رطوبت اضافی، به تعادل مزاج چنین افرادی کمک میکند. برای خرید کلاسیک تخت 0.5 مثقال از سایت نوین زعفران اقدام کنید.
مصلح زعفران چیست؟
مصلح در طب سنتی، به خوراکی یا ماده غذایی گفته میشود که میتواند خواص و ویژگیهای ماده دیگری را اصلاح کرده، کاهش دهد یا تعدیل کند. زعفران و زعفران دم کرده طبع گرم و خشک دارند و مصرف بیش از اندازه آنها بهخصوص برای افرادی که طبع گرم دارند، میتواند باعث خشکی زیاد بدن و احساس تشنگی، حساسیتهای پوستی، تپش قلب و حرارت بالای بدن شود. به همین دلیل در طب سنتی ایرانی به افراد توصیه میشود از مصلحهایی با طبع سرد مانند موارد زیر برای تعدیل اثرات زعفران استفاده کنند:
- سکنجبین
- شیر پاستوریزه، شیر بز و شیر گاو
- زرشک
- لیمو
- عسل
مصرف این موارد در کنار زعفران، میتواند اثرات گرمی زعفران را متعادل کند. البته مقدار زعفرانی که اغلب ما روزانه مصرف میکنیم، ناچیز است و لزوما نیاز به مصلح ندارد. ولی اگر از آن دسته افرادی هستید که هر روز چای زعفرانی یا مواد غذایی دارای زعفران را زیاد مصرف میکنید، بهتر است حتما از مصلح برای تعدیل مزاج خود استفاده کنید.
برای تقویت اثرات زعفران نیز میتوان از گلاب، بادیان رومی (انیسون)، دارچین، زنجبیل و هل استفاده کرد. البته همه این موارد را باید در حد اعتدال مصرف کنید. دانستن اینکه طبع زعفران چیست برای آشنایی کامل با این ادویه کافی نیست و به همین دلیل در بخشهای بعدی در مورد خواص زعفران و موارد مصرف درست آن توضیح دادهایم.
پیش از ادامه مطلب، لازم است یادآوری کنیم که تنوع بستهبندیهای نوین زعفران بسیار زیاد و متنوع است؛ برای مثال، زعفران شاهنامه نوین زعفران و همینطور زعفران قلبی نوین زعفران گزینههایی ایدهال برای هدیه دادن و استفاده در غذاها و خوراکیهای گوناگون هستند. این بستهبندیها با وزنهای گوناگون و بسیار متنوعی در بازار و فروشگاه نوین زعفران ارائه شدهاند، تا افراد بتوانند در هنگام خرید بر حسب نیاز خود مناسبترین گزینه را انتخاب کنند.
خواص و فواید زعفران و طبع گرم آن چیست؟
زعفران که به عنوان گرانترین ادویه جهان نیز شناخته میشود، خواص آنتیاکسیدانی، ضدالتهابی و ضدسرطانی دارد و تقریبا حدود ۴۰۰۰ سال است که برای خواص درمانی خود مورد استفاده قرار میگیرد. در فهرست زیر، به ۱۰ مورد از خواص اصلی این ماده اشاره شده است.
- تقویت خلق و خو و بهبود افسردگی
- بهبود تمرکز و حافظه
- کاهش و تسکین التهاب
- کاهش علائم و دردهای قاعدگی
- کمک به سلامت قلب و کاهش فشار خون
- کمک به کاهش وزن و لاغری
- بهبود کیفیت خواب
- کمک به سلامت چشمان
- افزایش میل و تقویت قوای جنسی
کمک به از بین بردن سلولهای سرطانیمیزان مصرف مجاز زعفران در طول روز برای بزرگسالان، بین ۰٫۱ گرم تا ۱٫۵ گرم اعلام شده است که باید به تدریج و در طول روز صورت بگیرد. مصرف بیش از حد زعفران اگر بیشتر از ۵ گرم در روز باشد، ممکن است عوارض و آسیبهای جدی برای بدن ایجاد کند که در بخش بعدی در مورد آنها توضیح میدهیم.
مضرات زعفران چیست؟
به طور کلی، زعفران جز مواد غذایی بسیار کم خطر دستهبندی شده و مصرف آن در دوز کمتر از ۵ گرم در روز بی خطر اعلام شده است. با این حال، باید از مصرف زعفران در دوران بارداری و شیردهی اجتناب شود، چون بر اساس تحقیقات انجام شده با خطر سقط جنین همراه است. اسهال، سرگیجه، تهوع یا استفراغ نیز از عوارض جانبی مصرف زیاد زعفران هستند و بیحسی، سوزنسوزن شدن دستها و پاها و زردی چشم و پوست ازجمله نشانههای مسمومیت با زعفران هستند که در صورت مشاهده آنها، پیشنهاد میشود حتما به پزشک مراجعه کنید.
همچنین، زعفران ممکن است با داروهایی مانند رقیقکنندههای خون (به دلیل افزایش خطر خونریزی)، داروهای ضدافسردگی (به دلیل تأثیر بر خلق و خو) و داروهای خوابآور (به دلیل احساس خستگی و خوابآلودگی) تداخل داشته باشد. بنابراین در زمان مصرف این ماده باید در نظر بگیرید که طبع زعفران چیست و چقدر با مزاج بدن شما سازگاری دارد. همچنین، اگر بخواهید آن را بهعنوان مکمل به برنامه غذایی روزانه خود اضافه کنید، باید حتما با پزشکتان مشورت کنید.
سخن پایانی
زعفران با طبع گرم و خشک خود، به افزایش گرمای بدن و کاهش رطوبت اضافی کمک میکند و مصرف آن به افرادی که مزاج سرد دارند، توصیه میشود. بر اساس بررسیها و تحقیقات انجام شده روی این گیاه، زعفران در تقویت روحیه، بهبود تمرکز، کاهش التهاب و سلامت قلب موثر است با این حال، مصرف بیش از حد آن (بیشتر از ۵ گرم در روز) میتواند عوارضی مانند مسمومیت و تداخل با داروهای رقیقکننده خون و ضد افسردگی داشته باشد. بنابراین، برای تعدیل عوارض جانبی، بهتر است از مصلحهایی مانند شیر یا لیمو در کنار دمنوش و چای زعفران استفاده کنید.
در کنار نکات گفته شده، در نظر داشته باشید استفاده از زعفران اصل و با کیفیت موضوع بسیار مهمی است. برای تهیه بهترین زعفران با بالاترین کیفیت ممکن از سایت نوین زعفران اقدام به خرید زعفران با کیفیت نوین بکنید.
این مقاله را از دست ندهید:
نظرات کاربران
دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید